Férfi bőrápolás

A nők és a férfiak bőre ugyan azonos felépítésű, mégis sok mindenben különbözik egymástól. A nők rengeteget foglalkoznak bőrük ápolásával, rendszeresen járnak kozmetikushoz és nem sajnálják a legjobb krémekre sem a pénzüket. Ellentétben a férfiakkal, akik többsége a borotvakrémeken kívül más bőrápoló terméket nem használ, nem jár kozmetikushoz.

Ennek ellenére a bőrük mégis később öregszik. Mi lehet ennek az oka?


Kezdjük a bőr felépítésével

Ha a legfelső szaruréteget hasonlítjuk össze, akkor megállapítható, hogy a férfiak bőre 20%-kal vastagabb mint a nőké és a férfi hormonoknak köszönhetően (androgén) nagyobb mennyiségű verejtéket és zsírt választanak ki. A bőrfelszín viszonylag magas lipid tartalma vízmegtartó tulajdonsággal bír, védi a hám víz tartalmát és kevés fényvédelmet is biztosít.

A férfiak bőrének irharétegeiben az elasztikus és kollagén rostok kompaktabbak, mint a nőknél és ezért több vizet képesek megkötni.

A bőraljának az állapota ugyancsak a férfiaknál kedvezőbb.

A férfiak kötőszövetük rácsos szerkezetű, ennek következtében sokkal stabilabb, feszesebb tartást biztosít az alatta lévő zsírszöveteknek, mint a nők egyenes futású rostjai. A kötőszövet felépítésének különbözősége a magyarázat arra, hogy a férfiaknál nem alakul ki a narancsbőr.

Természetesen a korral a férfiak bőrének elaszticitása csökken, és egyre jobban láthatóvá válnak a mimikai ráncok. Normális életmód esetén a férfiak bőrén az öregedés első jelei 10 évvel később jelentkeznek, mint a nőknél.

Miben különbözik a férfi bőr ápolása a női bőrápolástól?

Nézzük a férfiak szokásait, életmódbeli különbségeit;

A férfiak mindennapos tevékenysége a borotválkozás, mely alaposan igénybe veszi a bőrt, ezért a bőr gyakran irritált és különösen érzékeny.

A férfiaknak nemcsak nagyobb, hanem több faggyúmirigyük is van, ami több bőrzsírt termel, mint a nőké. A férfihormonok (tesztoszteron) tovább fokozzák a faggyútermelést, bőrük ezért zsírosabb és tágabb pórusú.

A tipikus férfi testszagot többnyire az izzadtság bakteriális bomlása okozza. Az ún. propioni-baktériumok, amelyek a bőrfelszínen és a szőrtüszőkben találhatóak, a férfihormonokat kellemetlen szagú szteroidokkal bontják le. A koffein és a nikotin fokozzák a verejtékmirigyek ingerelhetőségét.

A férfiak szokásainak és a hormonoknak köszönhetően egyértelműen megállapítható, hogy a férfiaknak más összetevőket tartalmazó kozmetikumok használata ajánlott.

Érdemes olyan márka vagy kozmetikai család kiválasztása, ahol a különböző ápolók egymással kompatibilisek (arclemosó, éjszakai-nappali krém, szemránckrém…). Fontos a termékekhez való hozzájutás biztosítása, kevés utánajárással, könnyen beszerezhető, esetleg megrendelhető termékek kiválasztása. Hiszen a férfiak kevésbé szeretnek vásárolni naphosszat, szoros időbeosztásukban nincs helye a szépségápolási cikkek beszerzésének.

A gondos ápolás menete hasonló a női bőrápoláshoz, kivéve a borotválkozásra fordított időt.

1.épés: Alapos arctisztítás és a borotválkozás utáni tonizálás. Erre a bőr Ph értékének egyensúlyba tartása miatt van szükség. Érdemes gyógynövénykivonatokat tartalmazó tonik kiválasztása.

Az arc megtisztítása borotválkozás előtt, sajnos manapság már nem elegendő tiszta vízzel. A borotválkozás előtti ápoló, tisztítók a bőr mélyebb rétegeibe hatolva, alaposabban kitisztítják a környezeti hatások miatt keletkezett szennyeződéseket is.

2. lépés: Érdemes hetente bőrradírozással kezelni az UV-sugarak miatt kialakult erős szarusodást. Az elhalt hámréteget a mechanikus peeling-összetevőkön kívül kémiai anyagokkal is el lehet távolítani.

3. lépés: Hetente 1-2 alkalommal arcpakolás-maszk alkalmazása. A gondosan kiválasztott pakolással, a bőrt táplálhatjuk ásványi anyagokkal, vitaminokkal, aminosavakkal.

4. lépés: Bőrtípustól függő ápoló, védő, hidratáló, regeneráló krém napi használata.  A zsíros, pattanásos bőr esetén érdemes szakember véleményét kikérni. Jó minőségű krémek választásakor, látványos javulás, teltebb, egészségesebb bőrkép érhető el.

A krémek használatát már az első ráncok kialakulása előtt javasolt elkezdeni. Használatukkal megakadályozhatók a szarkalábak és mimikai ráncok kialakulása, gondos ápolással később megállítható ez a folyamat. 

5. lépés: Külön nappali- és éjszakai krémek használata. A nappali és éjszakai krémek használata, nagy mértékben javítja a bőr tónusát. Mivel szervezetünk másképp működik a nappali-aktív időszakban, mint a nyugalomban lévő-passzív időszakban, ezért a nappali krém használat inkább a bőr védelmét biztosítja, míg az éjszakai ápolás a bőrt táplálja.

6. lépés: A szemkörnyék ápolása az egyik legfontosabb lépés a férfiaknál.
A táskás és sötét karikás szem az öregedés első látható jelei. Az érzékeny szemkörnyéket naponta 2X  szükséges ápolni, bőrünk itt a legvékonyabb és legérzékenyebb.

7.-8. lépés: Smink használata és eltávolítása. Bár kevésbé divatos a férfiak körében, de a mai modern társadalom legújabb kihívása a férfi bőrápolásban. Művészek, színészek és magas rangú tisztviselők hozzászoktak a különböző smink eszközökhöz, de nem szokatlan a hétköznapi életben sem a bőrhibák elfedése és a barnító hatás elérése. Nagyon fontos hogy lefekvés előtt gondosan tisztítsuk le a sminket, finom, ápoló arclemosó tejjel vagy tonikkal.

9. lépés: Fényvédelem. Fontos az erős UV sugárzás elleni védelem, fényvédő krémekkel különösen napozáskor. Különösen a könnyű, zselés, tejes fényvédők ajánlottak férfiaknak.

10. lépés: Testápolás. Nemcsak napozás és szoláriumozás után szükséges a testet jó minőségű krémekkel ápolni. A rugalmas és feszes bőr érdekében, naponta a letisztított bőrfelültre használjunk ápoló, regeneráló, hidratáló testápolót.

11. lépés: A láb- és kézápolás. Az izzadásra hajlamos láb intenzív kezelést igényel. Többnyire erős antiperspirant készítményt – például alumínium klorid tartalmút – érdemes használni. A kézápolás is elengedhetetlen velejárója az ápolt megjelenésnek. Körömreszelő használatával a vastag elszíneződött körmöket újra éleszthetjük.

4men Cosmetics Kft. 1038-Budapest, Tündérliget u.3/I.A/5. www.4mencosmetics.hu www.4voo.hu, Webáruház: www.only4men.hu